Robert E Howard

Skaparen till Conan hette Robert Erwin Howard. Han föddes den 22 januari 1906 i Peaster, Texas och dog 11 juni 1936 i Cross Plains, Texas. Han blev bara 30 år gammal.

Han var en mycket produktiv författare och kom att bli stilbildande inom den litterära genren Sword and Sorcery. Under sina år på collage skrev han för skoltidningar och fick för första gången en novell publicerad i tidskriften Weird Tales. Så småningom blev han författare på heltid och det sägs han han tjänade så mycket som 500 dollar på en månad (nästan 9.000 dollar i dagens värde) och var den enda i Cross Plains som hade råd med en Chevrolet.

Trots sin framgång var Howard olycklig och hade få vänner även om han till och från hade en flickvän och brevväxlade med bland annat HP Lovecraft. Hans mor hade varit sjuk i tuberkulos hela hans liv och när hon försjönk i koma som hon inte förväntades vakna upp ur, gick han ut till sin bil och sköt sig i huvudet. Självmordet och omständigheterna kring det har lett till spekulationer om hans mentala hälsa. Han vännina, och till-och-från flickvän, Novalyne Price skrev om Howards sista år i boken One Who Walked Alone (1986) som blev film 1996 med Renée Zellweger med titeln The Whole Wide World (trailer nedan).

Hans absolut mest kända karaktär är barbaren Conan, som först dök upp i berättelsen The Phoenix on the Sword, 1932. Men han skapade också karaktärerna Röda Sonja, Solomon Kane, El Borak, och kung Kull av Atlantis – och många fler.

Hans skrivande karakteriseras av att den är rättfram och färgstark. I Howards världar är våld oftast lösningen på alla problem; och ofantliga skatter och vackra kvinnor är hjältens belöning.